Tenker du å investere i en ATV kan det være kjekt å få kunnskap om utstyret som er tilgjengelig til kjøretøyet. Ofte kan ATV være et foretrukket kjøretøy da dette er enkelt å bruke og er mer hendig i det daglige virket. En ATV erstatter ikke en traktor, men tilfredsstiller heller behovet for å være en redskapsbærer som løser de samme oppgavene som traktoren. Velger du en UTV kan man sitte to stykker ved siden av hverandre i kjøretøyet som oftest har tak eller tett kabin.
Oppbevaring
Når du frakter jakt- og fiskeutstyr, forsyninger, byggemateriell, jord, ved, hageavfall mm ønsker du gode oppbevaringsløsninger. Du kan velge å montere bagasjebokser som holder frakten tørr. Bagasjebrett og -stativ gir deg mulighet til å feste utstyr eller fraktgods til kjøretøyet. Oppbevaringskurver gir god oversikt over varene du bringer med deg. Gevær- og motorsagholder frakter dette utstyret trygt og lukket. Festeanordninger med strikker og stropper sikrer at frakten holder seg festet til ATVen.
Framkommelighet
Kjetting på dekk sikrer at du får grep i underlaget og tar deg fram både sommer som vinter. En annen løsning er belter som sikrer mindre marktrykk pr kvadratcentimeter og dermed bedre bæreevne. Dette gir også bedre fremkommelighet i snø og våtmarksområder. Vinsj og løfteutstyr (kasteblokk, lift jacks og stropper) forenkler arbeidsoppgaven dine når du skal taue og trekke noe.
Beskyttelse
For å beskytte motor og understell mot slag og støt av f eks stein/stubber i terrenget er en bukplate en glimrende løsning. Bukplaten festes under ATVen og sikrer dermed at understellet ikke skades. Kufanger og støtfanger gir ekstra beskyttelse til kjøretøyet både foran og bak. Mange av ATVene kan utstyres med f eks en høyere vindskjerm slik at føreren sitter mer beskyttet for vind og vær. ATVens styre kan rigges med håndtaksvarmere for føreren for å unngå forfrosne hender. Til ATV beregnet på to passasjerer kan man velge et passasjersete med ytterligere passasjerkomfort. Til selve kjøretøyet kan et lagringstrekk være en god investering for å unngå værutsatt slitasje. Det kan også være behov for å jobbe i mørket eller på kveldstid. Da kan ekstralys med LED-pærer være nyttig.
Til jord/gress/hagearbeid
I fravær av husdyr som beiter og spiser gress og kvister, gror Norge igjen. For å holde vegetasjonen nede har man behov for maskinelt grønt vedlikehold. Beitepusser kan være en løsning på dette. Beitepusseren trimmer og klipper gress, ugress og kratt og kvester avfallet og blåser avfallet ned i underlaget.
Se Beitepusseren her
Har du en innkjørsel, gressplen, gårdsvei, grusvei, ridebaner etc som trenger å planeres? Da kan en Power Grader brukes som kultivator. Power Graderen har kraftige tenner som river opp overflaten mens skraperbladet planerer det ut. Henger du et kjettingdrag etter Power Graderen slodder du enda finere f eks til bruk i fjøs eller ridebaner.
Se Veihøvelen/Power Graderen her
Gresstrimmere for ATV leveres med ulike egenskaper. Gresstrimmeren PRO XLT 7,25 har en fleksibel fjærbelastet arm som egner seg til klipping langs gjerder, trestammer, grøfter, rundt portstolper, strømgjerder mm. Med muligheten for å sette draget i offset oppnår man at trimmeren ikke går i hjulsporene til kjøretøyet. Gresstrimmeren kommer dermed godt ned i grøftekanter og skråninger.
Se Gresstrimmeren PRO XLT 7,25 her
Vinter
Har du lang innkjøring kan et brøyteskjær/plog være løsningen når snøen bøtter ned. ATV egner seg også for snørydding i borettslag, hos private boenheter, på industriområder eller på trangere plasser der traktor ikke får plass. Brøyteskjær leveres i ulike bredder og med ulike vinkler. Når snøen blir speilblank og isete kan en Salt- eller sandstrøer hektes bak ATVen og fikse problemet. Snøen vil smelte noe opp og gi en overflate der gående og kjørende vil få tilbake gripeevnen til underlaget.

Registeringsmuligheter på ATV
Under følger en enkel forklaring på registreringsalternativer på ATVer.
Traktor-registrert ATV (T3A) på hvite skilt
– 16 års aldersgrense for fører
– Ingen engangsavgift (slik det er på MC-reg. ATV)
– Momsfradrag for profesjonelle brukere
– Lov å kjøre traktor på offentlig vei
– Full effekt på motor, men hastighetsbegrensing på 40 km/t (T3a)
– Rimelig forsikring
– Utrolig lav årsavgift

Traktor-registrert ATV (T3B) på hvite skilt
– 18 års aldersgrense for fører
– Føres av personer med førerkort klasse B
– Ingen engangsavgift (slik det er på MC reg. atv)
– Momsfradrag for profesjonelle brukere
– Lov å kjøre traktor på offentlig vei
– Full effekt på motor, men hastighetsbegrensing på 60 km/t
– Rimelig forsikring
– Utrolig lav årsavgift

MC-registrert ATV
– 18 års aldersgrense, kjøres med bilførerkort
– Parkeres gratis på MC parkering
– Fri bomring
– Ingen hastighetsbegrensning
– Kjøres på offentlig vei
– Registrert for 2 personer

Uregistrert/Offroad ATV (Cross kjøretøy/Toys)
– Full effekt på motor
– Fri fart
– Ingen avgift bortsett fra merverdiavgiften
– Kan ikke kjøres på offentlig vei

I denne artikkelen linker vi til DR Power utstyr for hage/gress og veihøvling,
samt vinterprodukter fra Western som Erling Sande as selger i Norge.
Hva er din unnskyldning for ikke kjøpe ATV?