Elektrisk Hisun på eplegården

Publisert 11/12/2020
  Mikkel Aanderaa er epleprodusent i Gvarv i Telemark. For den økologiske bonden er miljø viktig. Det var en av årsakene til at han valgte elektrisk UTV på gården. Eplebonde Mikkel Aanderaa skal bruke elektrisk Hisun som avlasting for traktor i forbindelse med epleproduksjonen. – Vi håper å bruke den til flere operasjoner i frukthagen, for å redusere marktrykk og dermed jordpakking. Det er ikke nødvendig å kjøre rundt med 3500 kg traktor for å slå gress, sier han.

  Epleprodusent Mikkel Aanderaa i Gvarv i Telemark har gått til anskaffelse av en elektrisk UTV. Valget falt på Hisun Sector E1 – et miljøvennlig og smart alternativ.
  – Vi hadde lyst å prøve noe annet enn en tradisjonell traktor og kjøpte elektrisk firehjuling for å slippe støy og for å kjøre mer miljøvennlig. Inntrykket er at den elektriske UTVen lager mindre marktrykk, mindre støy, er enklere i bruk under arbeid og kan brukes sammen med ulike redskaper, forteller Mikkel Aanderaa.

  Mikkel er økologisk epleprodusent og litt mer enn gjennomsnittlig opptatt av detaljer i den daglige driften på gåren i Telemark. Han har ca 10 daa økologisk eple og cirka 100 daa konvensjonell fruktproduksjon (eple og plommer). – De økologiske eplene presser vi til Nordre Nes økologisk eplejuice, som vi blant annet selger på Kolibri kolonial i Ullevål Hageby. Vi har også tidligere levert til restaurant Maaemo, forteller han.

  – Målet var å prøve noe annet enn kjøretøy som trenger fossilt drivstoff. En del av jobben vi utfører består i å kjøre rundt for å vanne eller sette ut nye trær. Da trenger vi ikke en traktor som veier flere tonn. Traktoren pakker ned jorda, og det ønsker vi å unngå.
  Han fikk UTVen levert 10. mai. Oppgitt rekkevidde er inntil 70 kilometer på en ladning. Mikkel innrømmer at han var litt spent på rekkevidden.

  – Jeg trodde kanskje vi måtte lade den hver dag. Men da vi hadde hatt den her i tre uker, så hadde vi ladet den to ganger. Det er veldig positivt å slippe å tenke på kanner med drivstoff, som vi må han til andre kjøretøy.
  Han har planer om å bruke en elektriske UTVen til flere oppgaver på gården. Erling Sande AS leverer flere redskaper som gjør arbeidet på gården lettere. Deriblant gressklipper som enkelt kan festes bak på firehjulingen.


  – Også i forbindelse med klipping av gress vi det være fordel med et mindre og lettere kjøretøy. Den er utrolig smidig i daglig bruk, når vi går mye inn og ut av den. Og det er enkelt å få med seg det man trenger av utstyr, sier Mikkel.
  Erling Sande AS leverer et bredt utvalg av tilbehør til ATV og UTV. DR Power Equipment og Western er blant produsentene.

  Inntrykket er at den elektriske UTVen lager mindre marktrykk, mindre støy, er enklere i bruk under arbeid og kan brukes sammen med ulike redskaper.
  Mikkel Aanderaa, Gvarv