Trafikksikkerhetskonferansen 2025
Gårsdagens trafikksikkerhetskonferanse i regi av Trygg Trafikk viste med all tydelighet hvor viktig det er med en samlet ATV-bransje, for å sikre at riktig informasjon danner grunnlag for debatten og ikke minst for å bidra til å trygge bransjens fremtid, sier NBAS-styremedlem Thommas Fylling. Han deltok i panelet, sammen med NBAS-medlem Hallgeir Jordet som arrangerer ATV-kurs for både ungdom og bedrifter.
Trygg Trafikk arrangerte onsdag «Trafikksikkerhetskonferansen 2025 – Ubeskyttede trafikanter» med foredragsholdere og deltakere fra hele landet. Politiet, Statens vegvesen, brukerorganisasjoner og forskere deltok i de ulike debattene. I salen var også mange representanter for veimyndighetene.
ATV-sikkerhet var et av temaene på programmet. I den forbindelse var NBAS invitert for å informere om ATV og UTV, samt si noe om trendene. Thommas Fylling, som er styremedlem i NBAS, ble intervjuet på scenen og deltok i paneldebatten.
Både politiet og forskere trakk frem det som av veimyndighetene defineres som ekstremadferd, da de skulle beskrive hvordan ATV og UTV blir brukt i Norge. Det fikk flere til å reagere.
Brukes fornuftig
- Det ble på mange måter en litt underlig seanse da man med bakgrunn i et lite ekstremt miljø i Alta på en måte prøvde å illustrere hvordan ATV og UTV blir brukt i Norge. Det er ikke riktig å generalisere ATV-bruken med bakgrunn i dette lille lokale miljøet. Det var derfor bra at bransjen fikk mulighetene til å nyansere og komme med relevant fakta som med tydelighet dokumenterer at de aller fleste bruker disse kjøretøyene på en fornuftig og sikker måte, sier Thommas Fylling.
Geir Harald Martinsen, UP Nord-Norge, viste eksempler på ekstremadferd med ATV i Alta, noe
som flere påpekte ikke er representativt for hvordan disse kjøretøyene blir brukt i Norge.
Mange agendaer
- Det er åpenbart mange som har en agenda mot ATV og UTV. Noen vil nok helst at disse ikke skal kunne benyttes på offentlig vei. Andre vil heve aldersgrensen til 18 år. I mange sammenhenger brukes det misvisende og i verste fall feil data og statistikk om ATV og UTV. Det fikk vi flere gode eksempler på under sikkerhetskonferansen i går, sier Fylling.
Han reagerer blant annet på at forskere bruker svært smale funn når de skal beskrive hvordan ATV og UTV brukes i Norge.
- Forskerne har intervjuet en gruppe ungdommer i Alta og spurt om de har trimmet sine kjøretøy. Dette er et svært lite utvalg, når vi vet at det er registrert nærmere 100.000 ATVer og UTVer i Norge, og det blir helt feil å konkludere med at de fleste som kjører ATV og UTV har trimmet kjøretøyene. De aller fleste nye firehjulingene som selges er godkjent for 60 km/t eller mer, og vi vet med stor sikkerhet at trimming av disse er ekstremt sjeldent, sier Fylling.
I debatten viste han til registreringsstatistikken for ATV/UTV som viser at bare 7 % av kjøretøyene som ble solgt i 2024 var 40 km/t-maskiner (klasse T3A).
- Jeg fikk tilbakemeldinger etterpå at dette var statistikk de ikke kjente til. Det viser hvor viktig det er at vi som bransje kontinuerlig arbeider for å synliggjøre relevant og riktig informasjon om ATV og UTV, sier Fylling.
Thommas Fylling ga på vegne av bransjen de 300 deltakerne på konferansen en innføring i hvordan ATV og UTV brukes i Norge. Mange var overrasket da han kunne fortelle at nærmere 40 % av nysalget er til næringsdrivende og at mindre enn 7 % har maks hastighet 40 km/t.
- De aller fleste bruker disse kjøretøyene på en sikker og god måte, sa han.
Overrasket
Fylling formidlet også at nærmere 40 % av de som kjøper ATV og UTV er næringskunder. Han viste til kommuner, idrettslag, redningsorganisasjoner og entreprenører som brukere av disse kjøretøyene. Også det til stor overraskelse for mange av tilhørerne.
- Mange har et helt feil inntrykk av hvordan ATV og UTV brukes i Norge. Gruppen som bruker disse til ren transport er svært liten, men de er naturligvis synlig da vi ser disse i trafikken. De aller fleste bruker imidlertid ATV og UTV til å løse ulike praktiske oppgaver, både i jobbsammenheng og privat. Dette er selvfølgeligheter for oss i bransjen, men der ute er det mange aktører som må få denne informasjonen.
- NBAS stiller seg uansett bak sikkerhetsarbeidet for ATV og UTV. Vi presenterer snart en sikkerhetsbrosjyre og vi leverer inn flere konkrete tiltak til nasjonal tiltaksplan for 2026-2029, sier Fylling.
ATV-kurs
NBAS-medlem Hallgeir Jordet deltok også i paneldebatten. Han driver Jordet ATV Support, og er en av landets ledende innen ATV-kurs. Han fortalte om gode resultater etter arbeid mot 10.klassinger i hans region i Trøndelag.
NBAS arbeider sammen med Jordet for å få på plass en nasjonal ordning, slik at alle våre forhandlere kan tilby ATV-kurs til sine kunder.