Søk
<< Tilbake

Med høyoktan i blodet

Med kjøreferdigheter godt over det normale, privat grusvei til huset og en leken firehjuling kan det lett bli action når WRC-fører Mads Østberg (29) henter dagens post. Nå trener han for å bli en enda bedre rallyfører.

I en alder av 29 år har Mads Østberg allerede 11 år bak seg i internasjonal rally og mer enn 100 VM-starter. Han har vært på pallen flere ganger i WRC, han har vunnet Rally Portugal og han er fire ganger norsk mester.
Og fortsatt har han mange år igjen bak rattet, ifølge ham selv.
«På topp» om 2 år
Det blir sagt at en rallyfører er på topp når han er 32 år, så jeg har fortsatt et par år før jeg er der. Det er ikke godt å si hvor lenge jeg holder på med dette, men ser for meg ti nye år med rally på dette nivået.
Og nivået han snakker om er det aller høyeste det er mulig å komme. Mads Østberg har kjent på følelsen av å stå øverst og være best i verden. Det skjedde under VM-runden i Portugal for fem år siden.
Trener på nye kjøreteknikker
Han vil være på toppen. Denne sesongen har han på en måte tatt et steg tilbake – for å kunne ta minst to steg fremover igjen neste sesong. – Etter en litt vanskelig sesong i fjor har jeg valgt å bruke 2017 til å trene inn ny kjøreteknikk.
Målet er å modernisere kjøringen, og å øke spekteret mitt for å kunne tilpasse meg flere løp. Jeg har sett at jeg ikke er på det nivået jeg ønsker i enklte runder. Et bredere spekter i kjøreteknikken skal løfte meg opp på til et høyere nivå totalt sett, forklarer han.
WildCat til lek, trening og fornuft
Utviklingen av kjøreteknikken skjer med bruk av ulike virkemidler Det er begrenset hvor mye kjøretid en WRC-fører får i løpet av sesongen, og da er det helt nødvendig å tenke kreativt i en utviklingsprosess. Østberg forteller at mental trening er et viktig redskap. I tillegg bruker han firehjulingen han har hjemme ved Larkollen.
– Jeg synes jo det er gøy med litt alternative treningsmetoder. En UTV har ratt og er mer lik rallykjøring enn ATV, derfor valgte jeg WildCat, forteller han.
Praktisk
Firehjulingen ble kjøpt inn primært for lek og moro, men etter å ha vært eier av den underholdende 2-sylinderen på 700 kubikk, så innrømmer han at den har fått vel så mange praktiske som underholdende oppgaver.
– Jeg ser jo at den er utrolig praktisk å bruke her hjemme hvor vi har et slags småbruk med mye som skal ordnes og fikses. Da er det smart med en sportslig traktor. Jeg kunne aldri hatt en tradisjonell vanlig traktor, sier han selvironisk.
Så langt har firehjulingen fått flere praktiske oppgaver, blant annet med å sette ut båten og til kjøring av søppel. Han har også brøyteskjær til sin WildCat, men en snøfattig vinter gjorde at denne fortsatt ligger i innpakningen.
Pappa som norgesmester
Det aller meste handler om motor når vi snakker med rallyfører Mads Østberg. Og han har ingen problemer med å innrømme at motor er viktig for ham. Det hele startet tidlig. Med pappa Morten som norgesmester i rally, var det ikke merkelig at Mads tidlig ble bitt av motorbasillen.
– Jeg har jo vokst opp i motorsporten og var tidlig kartleser for pappa, forteller han. I år er for øvrig Mads selv blitt pappa. Og det er vel få som blir overrasket dersom han også får bensinen inn med morsmelka.

Dette er Mads Østberg:
Født: 11.10.1987
Hjemby: Moss
Bosted: Larkollen Østfold
Sivilstatus: Gift og nybakt pappa
Yrke: Rallysjåfør
Første VM-løp: 2006 Rally Sweden
Høydepunkter:
2016: Sjåfør for M-Sport World Rally Team
2015: Sjåfør for Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team
2014: Sjåfør for Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team
2013: Kjørte for Qatar M-Sport World Rally Team, og 6. plass sammenlagt i VM
2012: Vinner Rally Portugal og 4. plass sammenlagt i VM
2011: 2. plass i både Rally Sweden og Rally Wales. Norgesmester for fjerde gang
Norgesmester 2007, 2008, 2009 og 2011.
Se WildCat modellen her